Nowalijki

A- A A+

Królowa nowalijek.
Rzodkiewka – jest urozmaiceniem wielu potraw, kanapek czy przekąsek. Swój charakterystyczny, ostry smak zawdzięcza olejkom gorczycznym zawierającym związki siarki. Rzodkiewka zawiera właściwości przeciwutleniające, jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, fosfor, fosfor, a także białka i węglowodany.Rzodkiewka ma działanie moczopędne. Ponadto oczyszcza organizm, usuwa nadmiar bilirubiny oraz stabilizuje jej poziom.

Lecznicze właściwości rzodkiewki:

  • Likwiduje wzdęcia
  • Przyspiesza trawienie i likwiduje zaparcia
  • Niszczy szkodliwe bakterie i grzyby
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi
  • Zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych
  • Jest pomocna w zapaleniu nerek i pęcherza moczowego
  • Doskonale działa na wątrobę
  • Jest sprawdzonym, domowym lekiem na przeziębienia

Warzyw tych powinny unikać osoby z chorobą wrzodową. Nie są również wskazane w diecie osób z zapaleniem wątroby i nieżycie jelit.

Doskonale sprawdza się jako przekąska.

Podziel się na: